در تاریخ ۲۸ آوریل ۲۰۲۵، یک قطعی برق گسترده بخشهای وسیعی از اسپانیا، پرتغال و بخشهایی از جنوب غربی فرانسه را تحت تأثیر قرار داد. این حادثه که حوالی ساعت ۱۲:۳۰ ظهر به وقت محلی آغاز شد، موجب اختلال در سیستمهای حملونقل، شبکههای تلفن همراه و فعالیتهای عمومی شد.
علت قطعی برق:
بر اساس گزارشهای اولیه، پدیدهای نادر به نام «نوسانات القایی جوی» که ناشی از تغییرات شدید دما در مناطق داخلی اسپانیا بود، باعث نوسانات در خطوط برق فشار قوی شد. این نوسانات منجر به اختلال در هماهنگی شبکه برق اروپا و قطع اتصال شبکه برق اسپانیا از فرانسه شد. در نتیجه، بیش از ۱۰ گیگاوات برق بهطور ناگهانی از شبکه خارج شد، که یکی از بزرگترین قطعیهای برق در تاریخ اخیر اروپا محسوب میشود.
نقش انرژیهای تجدیدپذیر در مدیریت بحران:
اسپانیا و پرتغال در سالهای اخیر پیشرفتهای چشمگیری در استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر داشتهاند. تا سال ۲۰۲۴، ۷۳٪ از برق پرتغال از منابع تجدیدپذیر تأمین میشد، و اسپانیا نیز هدفگذاری کرده است تا سال ۲۰۳۰، ۸۱٪ از برق خود را از این منابع تأمین کند.
در جریان این بحران، انرژیهای تجدیدپذیر نقش مهمی در بازسازی تدریجی شبکه ایفا کردند. با این حال، عدم اتمام پروژه های زیرساختکافی برای ذخیرهسازی و مدیریت بار، چالشهایی در بازگشت سریع شبکه ایجاد کرد. اسپانیا و پرتغال متوجه شدند که برای بهرهبرداری مؤثر از انرژیهای تجدیدپذیر، سرمایهگذاری در فناوریهای ذخیرهسازی و تقویت زیرساختهای شبکه ضروری است.
درسی که از حادثه دیروز برای اروپا باقی ماند:
برای جلوگیری از وقوع مجدد چنین بحرانهایی با توجه مشکلات اقلیمی پیش رو، اروپا بررسی و ارتقاء زیرساختهای شبکه برق، شامل افزایش ظرفیت ذخیرهسازی انرژی، بهبود سیستمهای مدیریت بار و تقویت همکاری با کشورهای همسایه برای ایجاد یک شبکه برق پایدار و مقاوم در برابر اختلالات جوی و فنی در دستور کار قرار دارد.
برای چندمین بار در مورد کسری ایران هشدار میدهم: راه نجات کسری انرژی ایران، انرژی های تجدیدپذیر است، اما اگر در ایران انرژی های تجدیدپذیر را با ساختار و دانش روز همراه نکنیم و با مدیریت سنتی فسیلی بخواهیم آن را جلو ببریم، دوباره انحصار و لابی گری، گروهی دیگر را ثروتمند میکند و جز خسارات چیزی نصیب مردم نخواهد شد.
نگارنده: عبداله باباخانی
ارسال نظرات