بنیادشهید وامور ایثارگران به عنوان متولی امور خانواده های معزز شهدا وجامعه ایثارگری وسکان دار فرهنگ ناب شهدا ، نهادی است که فرمایش امام راحل آن را به نام افضل نهادها معرفی کرده است. واز این جهت است که همواره در دولت ها دارای جایگاه وتقدس ویژه ای دارد وبه لحاظ اهمیت این نهاد، رهبر معظم انقلاب نیز نماینده ویژه ای در بنیادشهید وانقلاب اسلامی دارد. که در دولت یازدهم برای اولین بار حجت الاسلام شهیدی هر دو عنوان را با هم عهده دار بود.
پس از انتخابات ریاست جمهوری سال گذشته بود که بحث تشکیل کابینه جدید دولت تدبیر وامید به موضوعی داغ و پر بحث تبدیل شد. در این میان بود که موضوع تغییر در ریاست بنیادشهید وامور ایثارگران ، آن هم به این دلیل که شخص حجت الاسلام شهیدی از عدم پذیرش دوباره این مسئولیت سخن گفته بود، بر سر زبان ها افتاد وگزینه های مختلفی را افراد و گروه ها از طریق مختلف به رئیس جمهور پیشنهاد میکردند وحتی برخی به نوعی قصد تحمیل و دیکته گزینه خود به رئیس جمهور منتخب را داشتند.
حجت الاسلام والمسلمین شهیدی با کارنامه موفقی که در دولت یازدهم داشت ، بازهم تنها کاندیدای ریاست بر این نهادمقدس از سوی دکتر حسن روحانی در دولت دوازدهم بود. و ازسویی حجت الاسلام شهیدی از همان ابتدا به دلیل حساسیت وخطیر بودن این مسئولیت وتوافقی که با ریاست جمهوری در قبل از انتخابات داشتند، تصدی آن را نمی پذیرفتند . واین موضوع موجب مراجعه و اصرار خانواده های شهدا و جامعه ایثارگری به ایشان، ریاست جمهوری و...شد. و سرانجام در جلسه مشورتی رئیس جمهور با رهبر معظم انقلاب اسلامی درخصوص معرفی کابینه پیشنهادی ، دکتر روحانی برای بهره گیری ازحضور مجدد حجت الاسلام شهیدی در کابینه دولت ونمایندگی رهبر معظم انقلاب در بنیادشهید وامورایثارگران به دلیل عملکرد شایسته ایشان توافق کردند، واینگونه حجت الاسلام شهیدی با دریافت نظرمساعد رهبر معظم انقلاب ولبیک به فرامین ولی فقیه، مسئولیت ریاست بنیادشهید را پذیرفت و به عنوان نماینده ولی فقیه و معاون رئیس جمهور و رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران باردیگر منصوب شد.
اگر بخواهیم برای فعالیت های بنیاد شهید در سال ۹۶ دو محور اصلی را برشماریم که سایر فعالیت های این نهاد حول آن محور شکل گرفته باشد آن محورها ترویج فرهنگ ایثار و شهادت و پیگیری مطالبات و رسیدگی به خانواده های شهدا وجامعه ایثارگری است. حجت الاسلام شهیدی در سخنان و نیز در عملکرد خود بارها بر لزوم ترویج فرهنگ ایثار وشهادت میان اقشار مختلف مردم بخصوص جوانان تاکید بسیار داشته است.
حجت الاسلام شهیدی طی سخنانی در سال ۹۶ با تأکید بر اهمیت نقش تعیین کننده فرهنگ ایثار و شهادت در حفظ امنیت ملی و همبستگی اجتماعی گفته بود: "علاوه بر این جنبه مهم فرهنگ ایثار و شهادت در عرصه زندگی اجتماعی مردم اثرات عمیق دارد. لذا ایثارگری را نباید مقوله ای منحصر به برهه جنگ فرض کرد بلکه تفکر و روحیه ایثارگری می تواند در تمام لحظه ها و سطوح جامعه جاری شود."
در شرایط کنونی که قدرت نرم برتری زیادی نسبت به قدرت سخت داشته و از اثرگذاری بیشتری نیز برخوردار است، فرهنگ ایثار و شهادت به عنوان قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران یکی از مولفه های مهم در جهت تامین امنیت و منافع ملی کشور است. در همین باره رئیس بنیادشهید در سخنرانی پیش از خطبه های نماز جمعه تهران در اسفند ۹۶ گفت: "در جنگ نابرابر هشت سال دفاع مقدس، اگر بنا بود که ثروت و اسلحه حاکم باشد باید دنیایی که همه قدرتشان و توطئهشان از آستین صدام بیرون آمده بود پیروز میشد ولی با فرهنگ ایثار و شهادت، پیروزی متعلق به مردم ما بود."
این موضوع نه تنها به عنوان یک راهبرد در برنامه های بنیاد شهید در دوره ریاست حجت الاسلام شهیدی مطرح شد بلکه به عنوان یک محور عملیاتی واجرایی در امور این نهاد نمایان بود. حجت الاسلام شهیدی در یکی از سخنرانی های خود درسال ۹۶ برای عملیاتی کردن آن ، این موضوع را اینگونه مطرح کرد: "قدرت مقابله و پاسخگویی را شهدا به مسئولان داده اند و جامعه مدیون خون شهدا و فرهنگ شهادت است و باید فرهنگ ایثار و شهادت را از طریق مدارس و دانشگاهها و با شیوههای مناسب به نسل جدید و آینده منتقل کرد و این گفتمان در جامعه و میان خانوادهها نهادینه شود و باید حرمت فولادمردان و شیرزنانی که جان و مال خود را در راه حراست ایران و انقلاب اسلامی ایران ایثار کردهاند باید پاس داشت."
یکی از اقدامات مهم بنیادشهید در سال های اخیر در جهت ترویج فرهنگ ایثار و شهادت ، محور قردادن نام گذاری روز ۲۲ اسفندماه به نام روز بزرگداشت شهید است. اقدامی بسیار مناسب که در تقویم ایران وجود داشت ولیکن در معرفی شایسته آن حرکتی مناسب صورت نپذیرفته بود.
در همین راستا حجت الاسلام شهیدی در تاریخ ۱۶ اسفندماه در نشست دبیرخانه شورای عالی ترویج و توسعه فرهنگ ایثار و شهادت در معرفی اقدامات این روز اظهار داشت: "پس از برگزاری 4 دوره مراسم بزرگداشت روز شهید، میزان آشنایی مردم با این مناسبت تاریخی از 1.7 درصد در سال 1392، به حدود 50 درصد افزایش یافته است و امیدواریم در سال جاری نیز همین روند رو به رشد ادامه پیدا کند. اقدامات گستردهای چه در سطح ملی و چه استانی برای بزرگداشت این روز انجام میشود که از مهمترین این برنامه ها میتوان از برگزاری پنجمین کنگره ملی روز بزرگداشت شهدا، برگزاری آئین اهتزاز و تعویض پرچم و گلباران 20 هزار گلزار مطهر شهدای سراسر کشور و برگزاری همایش بزرگداشت شهدای کارمند و تجلیل از خادمین شهدا و ایثارگران نام برد."
از دیگر اولویت های بنیادشهید و امور ایثارگران در دوره ریاست حجت الاسلام شهیدی و در سال ۹۶ پرداختن به مطالبات و نیازهای خانواده های شهدا و جامعه ایثارگری بود. موضوعی که با پرداخت مابقی مطالبات خانواده های شهدا و شکل گیری کارگروه های مختلف در بنیادشهید پیگیری شد که امید می رود در سال ۹۷ نیز این روند با قوت ادامه یابد.
به عنوان نمونه در راستای تکریم از بانوان ، با انتخاب مدیران ومشاورانی از میان خواهران ، می توان به تشکیل چهار کار گروه همسران شهدا، دختران شهدا، همسران جانبازان و دختران جانبازان در بنیاد شهید اشاره کرد که در نشست مشورتی بانوان شاهد و ایثارگر که با حضور حجت الاسلام شهیدی موضوع آن مطرح و مقرر شد ، موضوعات و مشکلات بانوان جامعه ایثارگری در اولویت بنیادشهید وامور ایثارگران قرار گرفته و برخی موارد نیز توسط نهادهای اجتماعی و حمایتی بانوان در دولت و مجلس شورای اسلامی پیگیری شود.
در کنار اینکه موضوع بانوان و مطالبات آنان همواره مورد تاکید ریاست بنیاد بنیادشهید وامور ایثارگران بوده است ، موضوعات دیگر مبتلا به جامعه ایثارگری و خانواده های شهدا مانند موضوع ارتقاء سطح علمی ودانشگاهی، تشکل ها ونخبگان جامعه ایثارگری وهمچنین اشتغال نیز همواره مورد توجه قرار گرفته است.
رئیس بنیاد شهید در همین راستا در تاریخ ۲۱ اسفندماه ۹۶ در نشستی با جامعه ایثارگری اینگونه می گوید: "طی 4 سال و نیم گذشته بیش از 90 هزار فرصت شغلی برای ایثارگران فراهم شده است ،با این وجود اداره کل اشتغال و کارآفرینی بنیاد به تازگی اعلام کرده که مجدداً 67 هزار نفر از فرزندان ایثارگران خواستار اشتغال به کار هستند بنابراین در مورد موضوع اشتغال ایثارگران لازم است به وضعیت اشتغال در کشور توجه شود. اکنون نرخ بیکاری در کشور 12/5 (دوازده و نیم) درصد است که در مورد ایثارگران این نرخ به 4/5 (چهار و نیم) درصد رسیده که رقم قابلتوجهی است."
در خصوص اعطای تسهیلات اشتغالزا نیز حجت الاسلام شهیدی در دی ماه ۹۶ اظهار داشت: در بخش اعطای تسهیلات قرضالحسنه اشتغالزا رقمی بالغ بر 22 میلیارد و 700 میلیون تومان از محل تفاهمنامه منعقد شده بین صندوق اشتغال و کارآفرینی ایثارگران با صندوق کارآفرینی امید تخصیص یافته است.
در همین رابطه و در راستای کمک به ایجاد اشتغال ایثارگران می توان به اقداماتی مانند «برنامهریزی برای برگزاری همایش کارآفرینان و ایجاد رابطه تعاملی میان ایثارگران و کارآفرینان با هدف بهرهگیری آنها از فرصتهای شغلی در جامعه» و «راهاندازی واحد نظارت صندوق با مأموریت کنترل و رصد وامهای اختصاصیافته با هدف تحقق طرح و برنامه فرد دریافتکننده تسهیلات» اشاره کرد.
در سطح ملی ودر راستای حفظ کرامت و ارزش نهادن به خانواده های معزز شهدا وایثارگران برنامه ریزی و دیدار رئیس جمهور با خانواده های شهدا وایثارگران نیز از دیگر اقدامات مثبت و قابل تقدیر بنیادشهید و امور ایثارگران است. که به سرعت این حرکت شایسته توسط وزارا، مسئولین واستانداران ادامه یافته وبه شکل زیبایی دنبال میشود.
اما علی رغم اقدامات برنامه ریزی شده برای ارائه خدمات به ایثارگران و خانواده های شهدا، آمادگی بنیاد شهید در ارائه خدمت در مواقع بحرانی و غیرمترقبه به جامعه ایثارگری نیز قابل تحسین و تقدیر است. مانند حضور چند روزه حجت الاسلام شهیدی در مناطق زلزله زده کرمانشاه و کرمان ودستور ارائه تسهیلات و خدمات به زلزله زدگان جامعه ایثارگری این دو استان که با تشکیل کارگروه ویژه رسیدگی به مشکلات این خانواده ها درحال اقدام است.
از دیگر خدماتی که به جامعه ایثارگری از سوی بنیادشهید برنامه ریزی و اجرایی شده است توسعه، تاسیس و تجهیز مراکز توانبخشی در سراسر کشور می باشد. رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در نشست مشترک با دکتر قاضی زاده هاشمی وزیر بهداشت در بهمن ماه ۹۶ با اشاره به بهرهبرداری از مراکز جدید توانبخشی ایثار در 10 استان کشور و ارائه خدمت توسط این مراکز به ایثارگران و عموم مردم گفت: این مراکز در استانهای آذربایجان شرقی، ایلام، بوشهر، خراسان جنوبی، فارس، کردستان، کرمانشاه، همدان، البرز و خراسان رضوی در حال فعالیت هستند. همچنین در 3 استان سیستان و بلوچستان، لرستان و سمنان نیز مراکز تجهیز شدهاند، اما هنوز فعالیت خود را آغاز نکردهاند.
وی همچنین در خصوص دلایل انعقاد تفاهمنامه همکاری بین بنیاد و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: با توجه به شرایط خاص جانبازان ، کهولت مادران و برخی از همسران شهدا، از شروع به کار دولت تدبیر وامید سیاست کاری ما درباره این مجتمعها درجهت اولویت راهاندازی بخش توانبخشی قرار گرفت. در همین راستا تفاهمنامهای بین این دو مجموعه با اهدافی چون «تسهیل صدور مجوزهای قانونی برای این مجتمعها»، «ایجاد و گسترش همکاریها در زمینههای توانبخشی، درمان، آموزشی و تحقیقاتی»، «همافزایی امکانات و ظرفیتهای دو سازمان»، «تأمین نیروی انسانی متخصص پزشکی و پیراپزشکی این مجتمعها» و «عقد قرارداد با شرکتهای بیمهای» به امضا رسید.
حجت الاسلام والمسلمین شهیدی روز پنجشنبه ۵ بهمن ماه در همایش معاونین توسعه مدیریت و منابع بنیاد سراسر کشور با تاکید بر ضرورت پاسخگویی به خانواده های شهدا وایثارگران تصریح کرد: "باید به درخواست و مطالبات ایثارگران توجه کنید و با همفکری، تعامل، وحدت و همبستگی مشکلات خانوادههای معظم شهدا و ایثارگران را رفع کنید."
وی همچنین در همایش معاونین فرهنگی و آموزشی بنیاد شهید و امور ایثارگران خلاقیت در کارهای فرهنگی را مطرح کرد وگفت: "در سال آینده باید تلاش کرد که نوآوری در همه اقدامات صورت بگیرد و بهعنوان نمونه برای سفرهای زیارتی ایثارگران باید برنامههای آموزشی و فرهنگی مناسبی در نظر گرفته شود.
حجت الاسلام شهیدی همواره به مدیران وکارکنان بنیادشهید فرامین رهبری را اشاره واعلام میدارد: رهبر معظم انقلاب همواره تأکید دارند به همکاران خود بگویید که از پشت میزها بیرون آمده و به منازل شهدا و ایثارگران بروند و جویای احوال آنها شوند. بیشک با این کار علاوه بر کمک به حل مشکلات این عزیزان، میتوان از خلاقیتها و ابتکارات قابلتوجه آنان نیز کمک گرفت و با برنامهریزی مناسب از نوآوریهای ایثارگران در زمینههایی چون خاطره گویی در مدارس، مساجد، دانشگاهها و راهیان نور استفاده کرد.
ایثاراجتماعی از دیگر تاکیدات حجت الاسلام شهیدی در سال ۹۶ بود که ایشان در یکی از جلسات در معرفی آن گفت: رییسجمهوری در شورای عالی ترویج فرهنگ ایثار و شهادت تأکید داشتند که اگر ما مسئله جنگ را هم نداشتیم به ایثار نیاز پیدا میکردیم. در همین راستا دبیرخانه شورای عالی توسعه و ترویج فرهنگ ایثار و شهادت موضوع ایثار اجتماعی را در قالب کنگرهای در دانشگاه آزاد رودهن پیگیری کرده است."
بر همین اساس می توان دو رویکرد کلی را در برنامه ها و اقدامات بنیادشهید و امور ایثارگران در سال های اخیر به خصوص سالی که گذشت مدنظر قرار داد: یکی توجه به ترویج فرهنگ ایثار و شهادت و دیگری پیگیری مطالبات خانواده های شهدا و جامعه ایثارگری. این اولویت دهی به ارائه خدمت به جامعه ایثارگری مانع از ورود بنیاد به بحث های سیاسی شده است. به نحوی که در دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، علی رغم اینکه عده ای تمایل داشتند بنیاد را درگیر بحث های سیاسی و انتخاباتی کنند اما حجت الاسلام شهیدی با تاکید بر حضور حداکثری جامعه ایثارگری ومردم در پای صندوق های رای ، مانع از ورود بحث های سیاسی و جناحی به مجموعه بنیادشهید شد تا این نهاد همچنان به دور از جناح بازی های رایج سیاسی به وظایف ذاتی خود در قبال خانواده های شهدا بپردازد.
همانطور که پیشتر گفته شد حجت الاسلام شهیدی به عنوان رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران و سایر مدیران این مجموعه در راستای تحقق این دو محور اصلی و اساسی اقدامات و برنامه های قابل ملاحظه ای را صورت داده اند. هرچند که این اقدامات تا رسیدن به نقطه مورد نظر خانواده های شهدا فاصله دارد اما خود نوید تحولی بزرگ در عملکرد این نهاد مهم و خطیر است. تحولی که انتظار می رود در سال ۱۳۹۷ با برنامه ریزی و اجرای دقیق و هدفمند به نقطه مطلوب نزدیک شده تا بتواند به وظیفه ذاتی خود که عمل به تعهدات درقبال خانواده های شهداست اقدام نماید.
|